Đề Thi Tham Khảo HSG Môn Tiếng Anh

Sở GD-ĐT Long An               ĐỀ THI CHỌN HỌC SINH GIỎI THAM KHẢO

Trường THPT Lê Quý Đôn            Môn : Tiếng Anh – Thời gian : 180 phút

                                               

I. LISTENING ( 20 points)

You will hear people talking in eight different situations. For questions 1-8, choose the best answer, (A, B or C).

  1. You hear part of an interview with a pop singer.

How does she feel about what happened?

  1. Embarrassed by her mistake
  2. Angry with her tour manager
  3. Confused about what happened
  1. You hear part of a radio programme for young people.

What advice does the speaker give?

  1. Try to discuss the matter with your friends.
  2. Pay no attention to the people who laugh at you
  3. Encourage other people to be like you.
  1. You hear a radio presenter talking about a book.

What does the presenter say about the book?

  1. Some of the writers have already had their work published.
  2. It contains work that was entered for a competition.
  3. It is very well organized.
  1. You hear someone talking on the phone.

What is the speaker’s purpose?

  1. to resolve a disagreement
  2. to make a threat
  3. to apologize for previous behavior

 

  1. You hear someone talking to an assistant at a box office

What is the situation?

  1. The man has lost his tickets.
  2. The man was sent the wrong tickets
  3. The man wants to return the tickets.
  1. You hear someone taking about her personality.

What is the speaker doing?

  1. admitting something
  2. explaining something
  3. promising something
  1. You hear two people talking.

What is the relationship between them?

  1. They are members of the same club.
  2. They live in the same building.
  3. They are studying on the same course.
  1. You hear a local radio presenter talking about a competition.

Which of the following is true of the competition?

  1. The first part does not involve any cooking.
  2. The second part involves ten people cooking own their own.
  3. The final part takes place at a different restaurant.

II. VOCABULARY AND GRAMMAR ( 55 points)               

Part 1: VOCABULARY (10 points)

Read each sentence and decide which answer (A, B, C or D) best fits each gap.

1. The stages in this computer game get ……... more difficult, with stage one being the easiest and stage ten being the hardest.

          A. periodically     B. progressively   C. statistically      D. predominantly

2. He was arrested for trying to pass …….. notes at the bank.

          A. counterfeit       B. camouflaged    C. fake                  D. fraudulent

3. I have English classes …….. day – on Mondays, Wednesdays, and Fridays.

          A. all other           B. each other        C. every other      D. this and the other

4.  ……..children are not admitted to this film.

A. Unattached      B. Unrelated                  C. Unattended      D. Unaccompanied

5. Only hotel guests have the …….. of using the private beach.

          A. occasion          B. possibility        C. permission       D. privilege

6. We hadn’t seen her in years and then the other day she came to visit us out of the ………

          A. red                             B. white                C. black                D. blue

7. The offer of a place at university is not to be …….. at.

          A. winked             B. shrugged          C. sneezed            D. coughed

8. You must tell me the result now. I can’t bear the ……... .

          A. suspenders      B. suspense          C. suspending      D. suspension

9. The ……... thought of exams makes me feel ill.

          A. mere                B. sole                  C. little                 D. just

10. If you are so …….. unhappy, why don’t you leave him?

          A. wholly             B. vastly               C. desperately      D. bitterly

 

Part 2:  PREPOSITION OR PARTICAL (5 points)

Complete each sentence with one suitable preposition or particle.

1. Michael put his mistake……... to lack of concentration.

2. He was horribly overdrawn at the bank and his rent was five months …….. arrears.

3. The next day, teams of local people set…….. clearing up the damage

4. He’s not as modest as you think; he’s just fishing …….. compliments.

5. We knew the concert was sold out, but we still went to the stadium …….. the off-chance that someone might want to sell us their tickets.

6. He can be very persuasive when he wants to. He can talk you …….. anything.

7. She takes vitamin supplements in winter because she is susceptible …….. colds and flu.

8. You can’t buy these tablets …….. the counter. You have to get them on prescription.

9. The car was an insurance write-off after the accident, having been damaged…….. repair.

10. Tommy, who has a very good memory, can tell you …….. a glance the day of any date in the last century.

 

Part 3: WORD FORMATION (10 points)

Complete each sentence with a word formed from the word in CAPITALS.

 

1. Appearances can be …….. . He might look aggressive but really he is as gentle as a lamb.

2. We …….. go to the pub before lunch on Sunday.

3. A new product needs to be …….. tested before it can go on sale.

4. This year, …….. in the factory has suffered because of a lack of expert technical knowledge.

 

5. It is thought that this will mean the loss of between six and ten jobs, though the exact figures will be …….. in the next report.

6. Although computers seem to hold a(n) …….. appeal for some people, it is preferable for children to have a person, rather than a machine, for a teacher

7. He won an Oscar for his …….. of Martin Luther King in Spike Dee’s film, Power.

8. The documentary gave us a fascinating …….. into the life of a professional dancer.

9. Political …….. believe that we will have an election in May.

10. My father’s attitude to women and work is totally …….. .

 

DECEIVE

 

VARY

EXTEND

PRODUCT

 

 

CLEAR

 

RESIST

 

 

PORTRAY

 

SEE

 

ANALYSE

MODE

Part 4:  VERB FORM AND TENSE (10 points)

For questions from 1- 5, complete the sentences using one suitable phrase below and the correct form of the verb in brackets.  There are more phrases than needed.

may as well

aren’t supposed to

couldn’t have

needn’t have

can’t be

should be

will be able

would have been

 

1. I don’t expect Jessica ……..(attend) the premiere with her leg in plaster.

2. We ……..(enjoy) the performance more – we were engrossed from start to finish.

3. You …….. (laze) around during working hours – there are plenty of things for you to do.

4. Surely the director …….. (think) of replacing the lead actor – the show opens this weekend.

5. I’ve got nothing planned for this evening so I …….. (work) overtime.

For questions from 6- 10, complete each sentence with a phrase containing a suitable form of the verb in brackets.

6. Be that (may) …….. , your behaviour is unacceptable.

7. The air conditioning units (not install) …….. by the time the hotel’s first guests arrive next week.

8. Try (might) ………, I just couldn’t get the car started.

9. The painting was completed in 1784, but it (commission) …….. a decade earlier.

10. They are yet to find the key gene, but the research coordinator (confidently, expect) ……..  his team to come up with an answer some time in the near future.

 

 

Part 5: MULTIPLE CHOICE CLOZE (10 points)

Read the following passage and decide which answer (A, B, C or D) best fits each gap.

          Ours is a vanishing world, one in which the familiar is constantly disappearing and technological change is often difficult to cope with. So it should come (1) …….. no surprise to most of us to hear that yet another part of everyday life is about to go forever. Apparently, within the next decade, money as we know it will probably (2) …….. to exist in technologically advanced countries. (3) …….. Professor Gerry Montague of the Institute for (4) …….. Reform, the familiar coins and banknotes will soon be replaced entirely by credit cards of various kinds. And the shop of the future will be (5) …….. directly to the network of banking computers. The assistant will simply key in your bank account code number and the amount you have spent, and thank you politely. You won’t have to dig (6) …….. in your pockets for change. You may not even have a number for your account as such, as the computer may by then be able to read your handprint. So no more instances of credit card (7) …….. . But I am afraid that I shall miss money. I have felt (8) …….. attached to it, ever since I received my first pocket money when I was five, and kept it in a money-box. Even if my credit card of the future will be able to tell me exactly how much spending (9) …….. I have left, even if it lights up and plays a happy (or sad) tune at the same time, nothing will be able to replace the (10) …….. pleasure I gained from rattling the coins in my money-box.

 

1        A. with                 B. as                     C. to                     D. in

2        A. cease                B. stop                 C. fail                             D. conclude

3        A. Further to        B. Owing to                   C. According to    D. With reference to

4        A. Economical      B. Economics       C. Economic         D. Economy

5        A. united              B. fixed                C. combined                   D. linked

6        A. far                    B. long                 C. tall                             D. deep

7        A. deceit               B. trickery            C. pretence           D. fraud

8        A. heavily             B. strongly           C. widely              D. largely

9        A. capacity           B. potential          C. capability                  D. power

10      A. sheer                B. complete          C. entire               D. downright

 

Part 6 : OPEN CLOZE (10 points)

 Read the text below and think of the word which best fits each gap. Use only one word in each gap.

PRODIGIES AND PARENTAL PRESSURE

          A prodigy is defined as a person with a great natural ability which shows itself at an early age; they may become expert musicians or be (1) …….. of doing complex mathematics. Some youngsters develop such remarkable abilities that they attract the attention of the media, (2) ……..Arran Fernandez, a five-year old who became the youngest person to pass a GCSE, an exam for school leavers. He had obviously benefited intellectually (3) ……..being taught at home by his parents, who said that their son was still a happy and normal child (4) ……..never having been to any form of school. Arran could add up at the age of two and a half, so he obviously had a natural gift, but without a great deal of effort (5) ……..the part of his parents, it’s unlikely that he would have applied (6) ……..to serious study. The role parents play in such cases is highly controversial. Many people believe that the more you push your children, the greater the chances are that the child will have social and emotional problems (7) ……..in life. The story of another young person, Sufiah Yusof, who entered university at the age of 13, is often quoted as proof of this. She (8) ……..out of her studies at oxford two years later, claiming that her parents’ attitude (9) ……..her constituted  emotional abuse. It seems that being a prodigy is (10) ……..substitute for a normal childhood.

 

III. READING COMPREHENSION ( 15 points)

Read the passage and choose the best answer to each question from the four choices (A, B, C or D) given.

          I have never begun  a novel with more misgiving. If I call it a novel it is only because I don’t know what else to call it. I have little story to tell and I end neither with a death or a marriage. Instead I leave my reader in the air. This book consists of my recollections of a man with whom I was thrown into close contact only at long intervals, and I have little knowledge of what happened to him in between. I suppose that by the exercise of invention I could fill the gaps plausibly enough and so make my narrative more coherent; but I have no wish to do that. I only want to set down what I know.

          To save embarrassment to people still living I have given to the persons who play a part in this story names of my own contriving, and I have in other ways taken pains to make sure that no one should recognise them. The man I am writing about is not famous. It may be that he never will be. It may be that when his life at last comes to an end he will leave no more trace of his sojourn on earth than a stone thrown into a river leaves on the surface of the water. Then my book, if it is read at all, will be read only for what intrinsic interest it may possess. But it may be that the way of life that he has chosen for himself and the peculiar strength and sweetness of his character may have an ever-growing influence over his fellow men so that, long after his death perhaps, it may be realised that there lived in this age a very remarkable creature. Then it will be quite clear of whom I write in this book and those who want to know at least a little about his early life may find in it something to their purpose. I think my book, within its acknowledged limitations, will be a useful source of information to my friend’s biographers.

          I do not pretend that the conversations I have recorded can be regarded as verbatim reports. I never kept notes of what was said on this or the other occasions, but I have a good memory for what concerns me, and though I have put these conversations in my own words they faithfully represent, I believe, what was said. I remarked a little while back that I have invented nothing but I have taken the liberty that historians have taken to put into the mouths of the persons of my narrative speeches that I did not myself hear and could not possibly have heard. I have done this for the same reasons that the historians have, to give liveliness and verisimilitude to scenes that would have been ineffective if they had been merely recounted. I want to be read and I think I am justified in doing what I can to make my book readable. The intelligent reader will easily see for himself where I have used this artifice, and he is at perfect liberty to reject it.

          Another reason that has caused me to embark upon this work with apprehension is that the persons I have  chiefly to deal with are of another culture. It is very difficult to know people and I don’t think one can ever really know any but one’s own countrymen. For men and women are not only themselves; they are also the region in which they were born, the city apartment or the farm in which they learnt to walk, the games they played as children , the food they ate, the schools they attended, the sports they followed and the poets they read. It is all these things that have made them what they are, and these are the things that you can’t come to know by hearsay, you can only know them if you have lived them. You can only know if you are them . And because you cannot know persons of a nation foreign to you except from observation, it is difficult to give them credibility in the pages of a book. I have never attempted to deal with any but my own countrymen, and if I have ventured to do otherwise in short stories it is because in them you can treat your characters more summarily. You give the reader broad indications and leave him to fill in the details. In this book, I do not pretend that my characters are as they would see themselves; they are seen, as is my main character, through my own eyes.

 

1/ In the first paragraph, the author reveals that he

          A. is dissatisfied with the conclusion of his novel.

          B. has superficial understanding of his main character.

          C. has resisted employing certain literary techniques.

          D. is disapproving of mainstream fiction writing.

2/ In discussing the identity of the characters in the novel, the author shows his

          A. respect for historical fact.                               

B. sensitivity towards others.

          C. awareness of stylistic conventions                           

D. understanding of human relationships.

3/ What does the author suggest about his main character in paragraph 2?

          A. His appeal to the reader is difficult of the predict.

          B. The role he plays likely to be controversial.

          C. The choices he makes are rather conventional.

          D. His approach to life reflects the era in which he lived.

4/ In discussing the dialogue in the novel, the author states that it

          A. involves some distortion of the facts

B. contains some obvious literary embellishments.

          C. can be trusted to reflect the spirit of the age.  

D. has been re-worked to fit the style of the novel.

5/ In the third paragraph, while expanding on his inventiveness as a writer, the author

          A. denies an influence on his work. 

B. supports an earlier statement that he made.

          C. corrects a false assumption about his style.

D. defends the technique he has used in the novel.

6/ The author’s tone in discussing culture in the final paragraph is

          A. accusatory                 B. embarrassed              C. explanatory     D. ambivalent

7/ In the extract, the writer makes it clear that this novel

          A. will benefit a certain type of reader.       B. successfully combines fact and fiction.

          C. may contain some inaccurate claims.     D. is untypical of his work in general.

 

 

 

You are going to read an extract from an article about refuse collection. Seven paragraphs have been removed from the extract. Choose from the paragraphs A-H the one which fits each gap (1-7). There is one extra paragraph which you do not need to use.

 

                                                GARBAGE IN, GARBAGE OUT

          Some rituals of modern domestic living vary little throughout the developed world. One such is the municipal refuse collection: at regular intervals, rubbish bags or the contents of rubbish bins disappear into the bowels of a special lorry and are carried away to the local tip.

1

 

          Yet the cost of rubbish disposal is not zero at all. The more rubbish people throw away, the more rubbish collectors and trucks are needed, and the more the local authorities have to pay in landfill and tipping fees. This looks like the most basic of economic problems: if rubbish disposal is free, people will produce too much rubbish.

2

 

          But as Don Fullerton and Thomas Kinnaman, two Americans economists, have found, what appears to be the logical approach to an everyday problem has surprisingly intricate and sometimes disappointing results.

3

 

          In a paper published last year Messrs Fullerton and Kinnaman concentrated on the effects of one such scheme, introduced in July 1992 in Charlottesville, Virginia, a town of about 40,000 people. Residents were charged 80 cents for each tagged bag of rubbish. This may sound like sensible use of market forces. In fact, the authors conclude, the scheme’s benefits did not cover the cost of printing materials, the commissions to sellers and the wages of the people running the scheme.

4

 

          As we all know, such compacting is done better by machines at landfill sites than by individuals, however enthusiastically. The weight of rubbish collected ( a better indicator of disposal costs than volume) fell by a modest 14% in Charlottesville. In 25 other Virginian cities where no pricing scheme was in place, and which were used as a rough-and-ready control group, it fell by 3.5% in any case.

5

 

The one bright spot in the whole experience seems to have been a 15% increase in the weight of materials recycled, suggesting that people chose to recycle ( which is free) rather than pay to have their refuse carted away. But the fee may have little to do with the growth in recycling, as many citizens were already participating in Charlottesville’s voluntary scheme.

6

 

          This figure is lower than in other studies covering fewer towns, but is it so surprising? To reduce their output of rubbish by a lot, people would have to buy less of just about everything. A tax of a few cents on the week’s garbage seems unlikely to make much difference.

7

 

          Should we conclude that the idea of charging households for the rubbish they produce is daft? Not at all: free disposal after all is surely too cheap. But the effects of seemingly simple policies are often complex. Intricate economic models are often needed to sort them out. And sometimes, the results of this rummaging do not smell sweet.

 

 A. Less pleasing still, some people resorted to illegal dumping rather than pay to have their rubbish removed. This is hard to measure directly but the authors guess that illegal dumping may account for 30-40% of the reduction in collected rubbish.

 

B. It would be foolish to generalise from this one situation. Economic incentives sometimes produce unforeseen responses. To discourage this method of waste disposal, local authorities might have to spend more on catching litterers, or raise fines.

 

C. If that’s the case, it seems worth considering whether other factors, such as income and education, matter every bit as much as price. In richer towns, for example, people throw out more rubbish than in poorer ones and they have less time for recycling.

 

D. In a more recent study, Messrs Fullerton and Kinnaman explore the economics of rubbish in more detail. One conclusion from this broader study is that pricing does reduce the weight of rubbish- but not by much. On average, a 10% increase in sticker prices cuts quantity only by 0.3%.

 

E. To economists, this ceremony is peculiar, because in most places it is free. Yes, households pay for the service out of local taxes but the family that fills four bins with rubbish each week pays no more than the elderly couple that fills one.

 

F. The obvious solution is to make households pay the marginal cost of disposing of their waste. That will give them an incentive to throw out less and recycle more ( assuming that local governments provide collection points for suitable materials).

 

G. True, the number of bags or cans did fall sharply, by 37%. But this was largely thanks to the “Seattle stomp”, a frantic dance first noticed when that distant city introduced rubbish pricing. Rather than buy more tags, people simply crammed more garbage- about 40% more- into each container by jumping on it if necessary.

 

H. Research focused on several American towns and cities which , in the past few years, have started charging households for generating rubbish. The commonest system is to sell stickers or tags which households attach to rubbish bags or cans. Only bags with these labels are picked up in the weekly collection.  

 

 

IV. SENTENCE TRANSFORMATION (10 points)

Rewrite the sentence with the given word or the given beginning so that the new sentence has the same meaning as the previous one.

1/ In particular, the school library was criticised by the inspectors because of its poor lighting.

 ( singled)

 

à The inspectors ………………………………………………..because of its poor lighting.

2/ Shula is one of the few students to use the library extensively. ( majority)

 

à Unlike ………………………………………………………extensive use of the library.

3/ Martina was very annoyed that her son had borrowed her new bike. ( great)

 

à To …………………………………………………borrowed her new bike.

4/ Without access to the statistics, I won’t be able to complete the report. ( hold)

 

à Unless I………………………………………..the statistics, I won’t be able to complete the report.

5/ I couldn’t find a parking space this morning. ( anywhere)

 

à I was …………………………………………………to park this morning.

6/ He decided to repair the thing himself and not to take it back to the shop.

 

à Rather …………………………………………………………………………

7/ He declared his disapproval of the behaviour of some of his supporters.

 

à He let it ………………………………………………………………………..

8/ “I think the whole idea’s ridiculous,” he said

 

à He dismissed…………………………………………………………………

9/ Does he know enough French to work as a translator?

 

à Is his …………………………………………………………………………?

10/ Fortunately, I found another job shortly afterwards.

 

à I had ………………………………………………………………………..

 

 

 

----HẾT---

 

 

 

 

 

 

 

 

Sở GD-ĐT Long An               ĐỀ  THI CHỌN HỌC SINH GIỎI THAM KHẢO

Trường THPT Lê Quý Đôn            Môn : Tiếng Anh – Thời gian : 180 phút

 

HƯỚNG DẪN CHẤM

I. LISTENING ( 20 pts)

1C     2B     3B     4A     5C     6A     7A     8A

II. VOCABULARY AND GRAMMAR ( 55 pts)               

Part 1:  VOCABULARY ( 10 pts)

 

1. B   2. A   3. C   4. D   5. D   6. D   7. C   8. B   9. A   10. C

 

Part 2:  PREPOSITION OR PARTICAL ( 5 pts)

1. down                2. in            3. about                4. for                     5. on

6. into/ out of       7. to            8.  over                 9. beyond              10. at

 

Part 3: WORD FORMATION ( 10 pts)

 

1. DECEPTIVE

2. INVARIABLY

3. EXTENSIVELY

4. PRODUCTIVITY

5. CLARIFIED

6. IRRESISTIBLE

7. PORTRAYAL

8. INSIGHT

9. ANALYSTS

10. OUTMODED

 

Part 4:  VERB FORMS AND TENSES ( 10 pts)

 

1. will be able  to attend              2. couldn’t have enjoyed.

3. aren’t supposed to be lazing    4. can’t be thinking

5. may as well work

6. as it may                                  7. won’t have been installed

8. as/ though I might                    9. had been commissioned

10. confidently expects               

 

 

Part 5: MULTIPLE CHOICE CLOZE ( 10 pts)

         

          1. B   2. A   3. C   4. C   5. D   6. D   7. D   8. B   9. D   10. A

 

Part 6 : OPEN CLOZE ( 10 pts)

 

          1. capable             2. like                             3. from                 4. despite              5. on

          6. himself             7. later                  8. dropped           9. toward(s)                   10. no

                  

III. READING COMPREHENSION ( 15 pts)

 

1/ C             2/ B             3/ A            4/ B             5/ D            6/ C             7/ D

 

1/ E             2/ F             3/ H            4/ G            5/ A            6/ D            7/ C

 

IV. SENTENCE TRANSFORMATION ( 10 pts)

( Lưu ý: Học sinh chỉ đạt điểm khi viết đúng cả câu)

 

1/ The inspectors singled out the school library for criticism because of its poor lighting.

2/ Unlike the ( vast) majority of ( the) students Shula makes extensive use of the library.

3/ To Martina’s great annoyance her son had borrowed her new bike.

4/ Unless I ( can) get hold of the statistics, I won’t be able to complete the report.

5/ I was unable / not able to find anywhere / to find a space / space anywhere  to park this morning.

6/ Rather than take it back to the shop he decided to repair the thing himself.

7/ He let it be known that he disapproved of the behaviour of some of his supporters.

8/ He dismissed the whole idea as ( being) ridiculous.

9/ Is his knowledge of French good enough for him to work as a translator?

10/ I had the good fortune to find another job shortly afterwards.

 

 

 

 

----HẾT----

 

VIDEO

BẢN ĐỒ VỊ TRÍ

WEBSITE LIÊN KẾT
THỐNG KÊ
0060500
Hôm qua 0162
Hôm nay 0161
Tuần này 2264
Tháng này 6373